POMIDOR - BLOG - Greenasia

greenasia_eu
Przejdź do treści

Menu główne:

POMIDOR

Greenasia
Opublikowany przez w SKŁADNIKI AKTYWNE ·
Tags: pomidorlikopen
Pomidor to nie tylko bardzo smaczne i zdrowe warzywo. To też nieoceniony składnik kosmetyków pielęgnacyjnych. W Azji bardzo popularny i pożądany ze względu na swoje właściwości. Ale po kolejni. W kosmetykach używa się albo ekstraktu z pomidora (SOLANUM LYCOPERSICUM (TOMATO) FRUIT EXTRACT) albo olej z pestek pomidora (Solanum Lycopersicum (Tomato) Seed Oil).

EKSTRAKT Z POMIDORA - KORZYŚCI DLA SKÓRY
 
·        oczyszcza i orzeźwia skórę,
·        działa przeciwutleniająco,
·        wyrównuje kolory skóry,
·        usuwa martwe komórki naskórka,
·        zmniejsza worki pod oczami,
·        wzmacnia drobne naczynia krwionośne,
·        dodaje skórze blasku,
·        łagodzi zmiany po trądzikowe,
·        rozjaśnia przebarwienia,
·        zmniejsza w widoczny sposób pory
·        przyśpiesza regenerację skóry.

Składnik ten znajdziecie w kilku naszych kosmetykach. Masce w płachcie MOODS SNAIL plus PREMIUM TOMATO PINKISH BRIGHT & YOUNG SKIN. Oraz w zestawie kremów na dzień i na noc KIHAKU TOMATO WHITE & CLEAR DAY & NIGHT FACIAL CREAM (SPF30). W tym ostatnim oprócz ekstraktu z pomidora jest również czysty likopen w kremie na dzień.

Chyba najcenniejszym składnikiem pomidorów jest likopen (najwięcej likopenu w pomidorze znajduje się pod skórką oraz w pestkach). Ale w owocach tych znajdują się również minerały takie jak potas i magnez oraz witamin: witamina C (jeden średni pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 30%), tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2) i kwas nikotynowy (witamina B3) oraz kwasy organiczne (α-hydroksykwasów, AHA): jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy oraz mlekowy.

Likopen to jeden z najsilniejszych antyoksydantów ze wszystkich beta karotenów. Efektywnie więc chroni komórki skóry przed stresem oksydacyjnym również tym wywołanym promieniowaniem UV. Ze względu na obecność węglowodanów, α-hydroksykwasów (AHA) oraz witamin ekstrakt pomidora jest doskonały w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej skóry – reguluje utratę wody (TEWL) w warstwie rogowej. Kwasy AHA wpływają również na zwiększenie nawilżenia skóry.

Natomiast olej z pestek pomidora tłoczony na zimno zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT): linolenowy (omega-3) 0,5-4%, linolowy (omega-6) 50-60%, oleinowy (omega-9) 18-26%. Olejek ten charakteryzuje się dużą stabilnością i łatwością przenikania do głębszych warstw skóry. Jest idealny zarówno skóry suchej, tłustej jak i mieszanej. Nadaje skórze jędrności (zwiększa produkcję kolagenu).

CIEKAWOSTKI :)
1. Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej a dokładnie są to andyjskie regiony północnej części Ameryki Południowej. Uprawą pomidorów zajmowały się plemiona Indian zamieszkujących rejony położone na północ od równika, skąd ponad 2000 tys. lat temu pomidory rozprzestrzeniły się na tereny Ameryki Środkowej i Północnej. Do Europy pomidory zostały przywiezione przez hiszpańskich żeglarzy około 1532 r. z terenów dzisiejszego Meksyku. Aztekowie nazywali je ‚xitomatl’ czyli „duży pulchny owoc” – stąd pochodzi nazwatomatl’, z czasem ulegająca uproszczeniu do ‚tomate’. Również w Polsce długo obok "pomidorów" funkcjonowała druga nazwa "tomaty".

2. Kiedyś Amerykanie zakwalifikowali pomidora jako warzywo, chociaż naukowa klasyfikacja wskazuje, że pomidor to owoc.

3. Nie od razu w Europie odkryto walory pomidora, bo początkowo był uważany za roślinę trującą. Co jest właściwie prawdą ponieważ niedojrzałe pomidory zawierają tomatynę (jest obecna w każdej części rośliny) a jest to związek trujący. Służy ona roślinie m.in. do obrony przed szkodnikami. W miarę dojrzewania owoców ilość tomatyny maleje. Natomiast krzewy pomidorów spodobały się na tyle, że hodowano je dla ozdoby.

4. W Polsce pierwsze pomidory wyhodowano w Warszawie w 1880 roku.

5. Pomidory są bogatym źródłem roślinnej melatoniny, hormonu regulującego sen i poprawiającego nasze samopoczucie.



Brak komentarzy

+48 500 051 838
kontakt@greenasia.eu
kontakt@greenasia.eu
kontakt@greenasia.eu
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego