LUKRECJA GŁADKA - BLOG - Greenasia

Przejdź do treści

Menu główne:

LUKRECJA GŁADKA

Greenasia
Opublikowany przez w SKŁADNIKI AKTYWNE · · Download glabrata_green_pol.mp4
Tags: lukrecja
LUKRECJA GŁADKA (GLYCYRRHIZA GLABRA) - słodki dotyk dla skóry

 
Sama roślina pochodzi z Chin.  A jej właściwości były znane już starożytnym Grekom i Rzymianom.
Choć lukrecja pięknie kwitnie, jej najcenniejszy element kryje się głęboko pod ziemią. To korzeń, który wykorzystywany jest jako cenny surowiec kosmetyczny. Był on stosowany jako środek wykrztuśny oraz jako lekarstwo w leczeniu chorób wątroby, żołądka, nerek, pęcherza moczowego. Współczesne badania potwierdziły zaś działanie przeciwzapalne korzenia lukrecji. Ma również potencjał jako lek na wrzody żołądka i środek hamujący rozwój raka wątroby. W Indiach lukrecja znana była jako afrodyzjak.
 
Skład nazwa „lukrecja”? Czy nie kojarzy wam się z czymś „słodkim”? Jeden ze składników korzenia lukrecji – glicyryzyna, jest on 50 razy słodszy od sacharozy.

SKŁAD I DZIAŁANIE
 
 
Lukrecja gładka jest rośliną zwierającą wyjątkowo dużo składników aktywnych o pozytywnym działaniu na nasze zdrowie i wygląd skóry. Flawonoidy zawarte w ekstraktach z lukrecji należą do najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy.
 
W kosmetyce zastosowanie znalazł korzeń lukrecji gdyż zawiera dużo flawonoidów, saponin, fitohormonów i steroli. Najbardziej istotne składniki występujące w lukrecji to kwas glicyretynowy oraz jego liczne pochodne wykazują działanie pielęgnacyjne, ochronne oraz łagodzące.
Kolejnym składnikiem jest glicyryzyna, która wykazuje silne właściwości higroskopijne (wiążące wodę w skórze).
 
Glabradyna natomiast wykazuje właściwości rozjaśniające i wybielające. Hamuje również procesy zapalne, przyspiesza gojenie i działa przeciwutleniająco.
 
Dzięki obecności kumaryn, głównie umbeliferonu oraz herniaryny, wyciągi z lukrecji znalazły zastosowanie w produktach do opalania. Związki te posiadają zdolność do absorpcji ultrafioletowej frakcji widma słonecznego, dzięki czemu zapobiegają pigmentacji wywołanej promieniowaniem UVB.
 
W kosmetykach szukajcie ekstraktu z korzenia Lukrecji Gładkiej - GLYCYRRHIZA GLABRA ROOT EXTRACT.

EKSTRAKT Z KORZENIA LUKRECJI GŁADKIEJ ZNAJDZIECIE W:
 
 
MOODS ALOE CHARCOAL STARRY  MULTIPURPOSE JELLY MASK
 
 
MOODS COLLAGEN WINE BERRY STARRY  MULTIPURPOSE JELLY MASK
 
MOODS COLLAGEN CHARCOAL EYE MASK
 
MOODS COLLAGEN GOLD EYE MASK
 
 
 
MOODS COLLAGEN CHARCOAL FACIAL MASK
 
MOODS COLLAGEN GOLD FACIAL MASK
 
MOODS COLLAGEN RED WINE FACIAL MASK
 
MOODS COLLAGEN MILK FACIAL MASK

LUKRECJA - DZIAŁANIE KOSMETYCZNE
 
Nawilżające – ma silne właściwości higroskopijne dzięki czemu doskonale wiąże wodę w skórze.
 
Kojące – łagodzi podrażnienia i stany zapalne, przyśpiesza gojenie ran i wyprysków.
 
Przeciwbakteryjne – jest dobrym składnikiem do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.
 
Redukuje wydzielanie sebum – kolejny argument do stosowania w przypadku osób z cerą tłustą i trądzikową.
 
Redukuje przebarwienia – powstające pod wpływem promieniowania UVB.
 
Antyoksydacyjne – posiada składniki o silnym działaniu przeciwutleniającym.
 
Jest to składnik, który może być stosowany zarówno dla osób z cerą suchą jak i tłustą, trądzikową ale również u osób z cerą naczynkową (wzmacnia ściany naczyń krwionośnych).
 
 
 
 



Brak komentarzy

greenasia_eu
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego