KOKOS - BLOG - Greenasia

greenasia_eu
Przejdź do treści

Menu główne:

KOKOS

Greenasia
Opublikowany przez w SKŁADNIKI AKTYWNE ·
Tags: kokospielęgncjamaskawpłachcie
Kokos zaczął zdobywać uznanie w kosmetyce w chwili, gdy odkryto, że zawarte w nim lipidy są zbliżone do substancji występujących w naszej skórze. Za sprawą tego podobieństwa, łatwiej przyswaja ona składniki pielęgnacyjne zawarte w wyciągach z kokosa, które są prawdziwą skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz substancji regenerujących, odżywczych i nawilżających.

COCOS NUCIFERA FRUIT EXTRACT to prawdziwa skarbnica substancji regenerujących, odżywczych i nawilżających dla skóry. Efektywnie nawilża, wygładza i uelastycznia skórę. Odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry. Szybko penetruje w głąb skóry i nie zostawia tłustego filmu.

Składnik ten pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji. Świetnie nawilża skórę, wygładzają ją i uelastyczniają. I co najważniejsze, dzięki dużej zawartości lipidów efekt ten jest trwały. Ekstrakt z owoców kokosa pomaga w regeneracji naturalnej bariery ochronnej skóry. Zaletą tego składnika jest również to, że bardzo szybko penetruje w głąb skóry i nie zostawia tłustego filmu. Jego przyjemny, lekko słodki, ale delikatny zapach sprawia, że używanie kosmetyków zawierających ekstrakt z owoców kokosa  potrafi stać się prawdziwą ucztą dla zmysłów.
 
Ze względu na dużą zawartość lipidów, produkty kosmetyczne z ekstraktem z kokosa z pewnością docenią też osoby o suchej i szorstkiej skórze.

Kosmetyki na bazie kokosa będą naszym sprzymierzeńcem także w walce z przebarwieniami. Zarówno tymi, będącymi następstwem procesów starzenia się. Jak i powstałymi w wyniku częstej ekspozycji na działanie promieni słonecznych. Obecne w składzie cukry, proteiny i sole mineralne doskonale nawilżają skórę, a ponadto zmiękczają ją i chronią przed wolnymi rodnikami. Regularnie stosowane, pozwolą nam odzyskać idealnie gładką, jędrną i promienną cerę.

CIEKAWOSTKI
Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Kopalne szczątki z Nowej Zelandii wskazują, że rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Najstarsze skamieniałości były znajdowane w Radżastanie w Indiach.

Jej owoce wyrzucone przez morze i zdolne do kiełkowania znajdowano nawet w Norwegii. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich.

Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa wryksza, co tłumaczy się jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, „drzewo o tysiącu zastosowań”. Wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne. Z jednego drzewa można uzyskać do 75 „orzechów” rocznie.

Miąższ orzecha jest biały i mięsisty, jadalny na surowo lub wysuszony po ugotowaniu. Starty na wiórki używany jest w cukiernictwie. W Azji używany jest do produkcji dżemu kokosowego. Używa się go również przy produkcji kosmetyków – wygładza i rozjaśnia skórę.

Wnętrze młodego orzecha kokosowego wypełnia przezroczysty płyn, tzw. „woda kokosowa”, która używana jest jako napój chłodzący i izotoniczny ze względu na dużą zawartość elektrolitów oraz po fermentacji do wyrobu galaretowatego deseru „nata de coco”. Dobrze gasi pragnienie. Podaje się ją także w przypadkach biegunki, wymiotów i problemów żołądkowych. Dojrzałe owoce mają znacznie mniej płynu niż młode okazy. Woda orzecha kokosowego jest zbliżona do osocza krwi  i może być używana w awaryjnych przypadkach jako dożylne uwodnienie płynne, kiedy brak innego płynu. Jest bogata w potas, wapń i chlorki. Woda jest sterylna aż do chwili kiedy orzech kokosowy zostanie otwarty (chyba że jest popsuty).

Kopra  jest wysuszonym miąższem, stosowanym jako składnik ciast. Można z niego wytłoczyć gorszej jakości olej kokosowy.

Skorupy orzechów mogą być używane jako paliwo i są dobrym źródłem węgla drzewnego. Połówki skorupy orzecha kokosowego są używane w teatrach i przy udźwiękowieniach filmów. Uderzanie ich o siebie imituje tętent końskich kopyt. Wysuszone połówki skorupy orzecha kokosowego są używane do polerowania podłóg. Wydrążone skorupy orzecha kokosowego są używane w domowej hodowli zwierząt jako domki dla gryzoni i małych ptaków, albo elementy ozdobne w akwariach.

Mleko orzecha kokosowego lub „mleko palmowe”, zawierające w przybliżeniu 17% tłuszczu, wytwarza się przecierając utarty miąższ orzechów kokosowych z gorącą wodą albo gorącym mlekiem, które wyciąga olej i aromatyczne związki z włókien. Używa się go do drinków, jest też częstym składnikiem kuchni tajskiej i indyjskiej. Śmietanka orzecha kokosowego zbiera się na powierzchni ochłodzonego mleka orzecha kokosowego. Można z niej uzyskać wysokiej jakości olej kokosowy. Pozostałe po ekstrakcji oleju włókniste wytłoki zawierają około 20% białka i stanowią doskonałą paszę dla zwierząt hodowlanych.
 
Z soku z naciętych kwiatostanów orzecha kokosowego robi się wino palmowe. Młode listki są jadane na surowo. Pąk szczytowy kłodziny zwany sercem palmy jest rzadkim delikatnym przysmakiem… bez niego roślina obumiera. Dlatego sałatka z niego nazywana jest „sałatką milionera".

Ekstrakt z owoców kokosa znajdziecie w masce
MOODS FLOWER SNAIL COCONUT FACIAL MASK



Brak komentarzy

+48 500 051 838
kontakt@greenasia.eu
kontakt@greenasia.eu
kontakt@greenasia.eu
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego