BETAINA - BLOG - Greenasia

Przejdź do treści

Menu główne:

BETAINA

Greenasia
Opublikowany przez w SKŁADNIKI AKTYWNE ·
Tags: betainabetaineTWELnawilżenie
Betaina w kosmetykach
Betaina jest naturalnym aminokwasem, pochodną glicyny-niezwykle cenionym z powodu jego unikalnych zdolności do przyłączania wody oraz właściwości chroniących błony komórkowe. 50 % roztwór betainy ma działanie łagodniejsze niż czysta woda, co może znaleźć zastosowaniu przy zmywaniu skóry np. po użyciu kwasów. Testy wykazały, że już niewielki 3,5 % -owy dodatek betainy do formulacji skutecznie redukuje drażniące działanie detergentów. Cenną właściwością betainy w kosmetyku jest jej zdolność do zmniejszania uczucia lepienia się i poprawa jego rozprowadzania z jednoczesnym odczuciem jedwabistości i miękkości.

BETAINA - EFEKTY
Silnie nawilża skórę poprzez redukcję TEWL już przy małej koncentracji, wyższe stężenia pozwalają osiągnąć jeszcze lepsze efekty – doskonała do suchej.
Zwiększa elastyczność skóry poprzez stabilizację.
Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe przy minimum 10 % stężeniu w kosmetyku.
Nawilża i wzmacnia włosy, dając efekt wyjątkowej jedwabistości i miękkości, doskonała po zabiegach kosmetycznych wysuszających włosy.
Zwiększa rozpuszczalność niektórych substancji w wodzie.
Zmniejsza lepkość formulacji poprawiając komfort stosowania.
Poprawia reakcję skóry na drażniące działanie detergentów, łagodzi wrażliwą na detergenty skórę głowy.

BETAINA - trochę teorii
Trimethylglycine (betaine) jest związkiem powszechnie występującym w naturze. Najczęściej otrzymuje się ją z melasy, zawierającej 8% czystej betainy, w procesie przemysłowej chromatografii gazowej. Betaina jest białym, krystalicznym proszkiem o temperaturze topnienia około 240oC, nietoksycznym nawet w wysokich stężeniach, doskonale rozpuszczalnym w wodzie  (do 60 %). Z chemicznego punktu widzenia jest amfoterem, tworzącym w zależności od środowiska zarówno jony kationowe jak i anionowe.
Składnik ten jest związkiem bardzo stabilnym w wysokich temperaturach, odporny nawet do 80oC a jego dodatek w ilości ponad 20 % ma działanie bakteriobójcze (może wspomagać układ konserwujący poprzez obniżenie udziału innych konserwantów). Betaina w organizmach żywych odpowiada za redukcję stresu osmotycznego, wywołanego gwałtownymi zmianami ilości wody w komórce, chroniąc jednocześnie struktury białkowe na poziomie komórkowym. Istotnie łagodzi objawy suchości skóry czy włosów po wysuszających zabiegach kosmetycznych jak częste stosowanie produktów do mycia, trwała i farbowanie włosów, stosowanie kwasów czy ekspozycja na słońce.

Betaina znajduje się w:
1. Maskach w płachcie z serii MOODS SNAIL plus PREMIUM (GOLD; ALOE & CUCUMBER; PEARL; TOMATO)
2. Oraz w MOODS WATER LIQUID (VITAMIN C; SNAIL)
 
 
 
 



Brak komentarzy

+48 500 051 838
kontakt@greenasia.eu
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego