LAWENDA - BLOG - Greenasia

Przejdź do treści

Menu główne:

LAWENDA

Greenasia
Opublikowany przez w SKŁADNIKI AKTYWNE ·
Tags: lawendalavender
 
ELAVENDULA ANGUSTIFLORA (LAVENDER): ma działanie regenerujące, wygładzające, antyoksydacyjne; zmniejsza wydzielanie sebum. Zwęża ujścia gruczołów łojowych. Ma wspaniały relaksujący zapach. Jest idealna na zakończenie dnia.

 
… jest szczególnie polecana dla cery dojrzałej…
 
… regeneruje, wygładza, działa silnie antyoksydacyjnie…
… zmniejsza wydzielanie sebum, zwęża ujścia gruczołów łojowych…

Jest szczególnie polecana dla cery dojrzałej ze względu na działanie regenerujące, wygładzające i antyoksydacyjne oraz dla cery trądzikowej, ponieważ zmniejsza nadmierne wydzielanie łoju. Zwęża ujścia gruczołów łojowych i przyśpiesza gojenie się zmian trądzikowych. Dodatkowo posiada przyjemny relaksujący zapach, który działa uspakajająco i wyciszająco. Idealna na zakończenia dnia.

 
 
W kosmetologii olejek eteryczny z lawendy najczęściej jest stosowany w celach aromaterapeutycznych do kąpieli oraz masaży (w połączeniu z olejem roślinnym np. arganowym), a także do perfumowania preparatów kosmetycznych. Posiada przyjemny, relaksujący zapach, który działa uspokajająco i wyciszająco. Olejek ten szczególnie poleca się w stanach napięcia nerwowego, stresie, bólach głowy, bezsenności oraz depresji. Pozwala odprężyć i zrelaksować ciało oraz umysł.
 
Olejek lawendowy ma również szerokie zastosowanie w pielęgnacji różnych typów cer. Szczególnie polecany jest przy cerach dojrzałych ze względu na działanie regenerujące, wygładzające oraz antyoksydacyjne. Z uwagi na właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne olejek lawendowy jest również bardzo efektywny dla cery tłustej i trądzikowej. Ponadto zmniejsza nadmierne wydzielanie łoju, zwęża ujścia gruczołów łojowych oraz przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych
 
Olejek lawendowy zmniejsza obrzęki i zasinienia. Pobudza krążenie krwi i wspomaga przepływ limfy. Zmniejsza wydzielanie sebum i zwęża pory. A także niweluje nieprzyjemny zapach.

LAWENDA - SKŁĄD POCHODZI?
Lawenda jest rośliną pochodzącą z terenów śródziemnomorskich, która poprzez północną i wschodnią Afrykę, dotarła aż po Indie. Cały rodzaj Lavandula obejmuje ponad 30 różnych gatunków oraz setki odmian i jej hybryd. Dzisiaj chyba najbardziej znane miejsce jej uprawy to Prowansja we Francji. Oczywiście Prowansja jest duża więc jeśli chcesz podziwiać wspaniały widok kwitnącej lawendy na wielkich obszarach musisz pojechać między czerwcem a lipcem (wtedy kwitnie) na płaskowyż Valensole, który leży między doliną rzeki Durance a Kanionem Verdon.

LAWENDA - BOGACTWO SKŁADNIKÓW
 
 
Olejek lawendowy może zawierać ponad 100 różnych składników. Głównie związków terpenoidowych. Monoterpeny wchodzące w skład olejku to: α-pinen, β-pinen, limonen, kamfen, kamfora  W olejku obecne są także alkohole monoterpenowe, w tym głównie: linalol, lawandulol, borneol, α-terpineol. Ponadto występują także etery, estry i ketony, takie jak: eukaliptol, octan linalolu, octan lawandulolu czy kripton. I wiele innych użytecznych związków.
 
Jednak skład i zawartość poszczególnych składników jest uzależniona od odmiany, miejsca uprawiania i oczywiście metody oraz surowca (kwiaty, łodyga) z którego pozyskiwany jest olejek.
 
 
 
 



Brak komentarzy

+48 500 051 838
kontakt@greenasia.eu
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego