RÓŻA JAPOŃSKA - BLOG - Greenasia

Przejdź do treści

Menu główne:

RÓŻA JAPOŃSKA

Greenasia
Opublikowany przez w SKŁADNIKI AKTYWNE ·
Tags: roseróżarosarugosa
EKSTRAKT Z KWIATÓW RÓŻY JAPOŃSKIEJ (POMARSZCZONEJ) W KOSMETYKACH
Róża pomarszczona (różna japońska) jej główną zaletą jest wysoka zawartość witaminy C. Dodatkowo zawarta w róży witamina C jest trwała i nie ulega szybko utlenieniu i rozkładami. Ma zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Chroni komórki przed stresem antyoksydacyjnym. Intensywnie nawilża i zatrzymuje wilgoć w skórze. Szczególnie polecany do cery suchej, dojrzałej i zniszczonej. Jak również cery tłustej, trądzikowej.

RÓŻA JAPOŃSKA W PIELĘGNACJI
W pielęgnacji wykorzystuje się olejki, wodę różną oraz ekstrakty z kwiatów i owoców róży. Główne kierunki działania róży jako składnika kosmetycznego to ochrona komórek przed wolnymi rodnikami. Wzmacnianie i zwiększanie elastyczności naczyń włosowatych w skórze. Czy dbanie o prawidłowy poziom wilgoci w skórze. Składnik ten również wspaniale regeneruje skórę (duża zawartość witaminy A). Wpływa na elastyczność i gładkość oraz oczyszcza cerę.

SKĄD POCHODZI RÓŻA
Róża pochodzi ze Wschodniej Azji i już w starożytnej Grecji używano jej do poprawiania urody i utrzymania młodości. Pierwszą wodę różaną sporządzili Persowie w VIII wieku, a później poznano tajniki destylacji olejków różanych. Dzisiaj jest uprawianych wiele odmian róży. Szczególnie znane są uprawy Róży Damasceńskiej, która została upowszechniona Rzymian. W Europie różna pojawiła się „ponownie” za sprawą powracających z wypraw do Ziemi Świętej Krzyżowców.

RÓŻA BOGACTWO SKŁADNIKÓW
Owoce róży japońskiej są niezwykle bogatym źródłem witaminy C (w 100 g owoców róży pomarszczonej znajduje się w zależności od odmiany 1200–2500 mg witaminy C). Poza tym zawarta witamina C zawarta w róży japońskiej jest trwała i nie ulega szybko utlenieniu. Owoce róży dostarczają także innych cennych dla zdrowia związków, jak witaminy: A, E, K, B1, B2, garbniki, kwasy organiczne, flawony, cukry. Zawierają  także flawonoidy, spełniające funkcję naturalnych barwników i przeciwutleniaczy. Olejek z płatków róży to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odżywiają skórę i utrzymują  jej optymalne nawilżenie. Zawiera dużą ilość witaminy A, która intensywnie i naturalnie regeneruje skórę. Wspaniale łagodzi stany zapalne skóry twarzy i ciała. W róży wyodrębniono ponad 130 związków bioaktywnych. Pektyny, aminokwasy, organiczne kwasy owocowe i witaminy odmładzają cerę zapewniając jej elastyczność i gładkość. Zawartość hydrokwasów o właściwościach złuszczających sprawia, że kosmetyki naturalne wyciągiem z róży idealnie sprawdzają się przy cerze zanieczyszczonej, tłustej, trądzikowej ponieważ świetnie likwidują istniejące i zapobiegają tworzeniu się zaskórników. Dodatkowo róża japońska pomaga rozjaśnić cerę poprzez zmniejszenie widoczności plam pigmentacyjnych, piegów i ożywienie kolorytu.

Składnik ten znajdziecie w mase w płachcie MOODS SNAIL ROSE FACIAL MASK



Brak komentarzy

+48 500 051 838
kontakt@greenasia.eu
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego