MASŁO SHEA - BLOG - Greenasia

Przejdź do treści

Menu główne:

MASŁO SHEA

Greenasia
Opublikowany przez w SKŁADNIKI AKTYWNE · · Download shea_pol.mp4
Tags: shea
MASŁO SHEA - WSZECHSTRONNOŚĆ
 
Masło Shea (masło karite) to kosmetyczna alfa i omega. To jeden ze składników o największej różnorodności zastosowań w kosmetyce. Produkty z masłem Shea są sposobem na suche włosy, szorstką skórę i pękające usta. Kosmetyki zawierające masło Shea świetnie natłuszczają skórę, mają działanie odżywcze i łagodzące, są doskonałe zwłaszcza dla osób ze skórą skłonną do przesuszenia i suchą.

 
 
MASŁO SHEA - SKŁAD
 
Masło Shea zawiera w swoim składzie:
 
witamine A – odpowiada za prawidłowe nawilżenie naskórka; przyspiesza regenerację naskórka, wzmaga produkcję kolagenu i elastyny, niweluje przebarwienia, spłyca zmarszczki. Obniża wrażliwość skóry na niszczące działanie promieni UV, wspomaga również walkę z trądzikiem
 
witamin E – chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami; jest silnym przeciwutleniaczem – neutralizuje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się skóry; wspomaga regenerację skóry oraz utrzymanie jej prawidłowego nawilżenia; witaminę E obecną w kosmetyku docenią osoby ze skórą wrażliwą, suchą oraz dojrzałą
 
witamine FWitaminą F nazywamy zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a konkretnie kwas alfa-linolenowy i kwas linolowy; witamina F łagodzi zmiany zapalne, przyspiesza gojenie się ran, ma właściwości regenerujące; łagodzi zmiany trądzikowe i reguluje wydzielanie sebum, chroni skórę przed mrozem i wiatrem, zapobiega suchości skóry oraz opóźnia procesy starzenia; odbudowuje i chroni naturalną warstwę lipidową naskórka
 
fitosterole – działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także ujędrniają skórę;
 
katechiny – działają antybakteryjnie i chronią skórę przed działaniem czynników zewnętrznych;
 
pochodne kwasu cynamonowego – chronią skórę przed promieniowaniem UV

 
 
MASŁO SHEA - CIEKAWOSTKI
 
Masło Shea (masło karite, masło Galam, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER) to olej, który powstaje w procesie przetworzenia orzechów masłosza. Masłosz Parka jest drzewem rosnącym na sawannach Zachodniej i Centralnej Afryki. Pochodzi z rodziny sączyńcowatych i późno osiąga dojrzałość. Pierwsze owoce do masła Shea zbiera się dopiero po 30-40 latach, a sam Masłosz żyje do 300 lat.
 
W kulturze afrykańskiej drzewo Shea zajmuje wyjątkowe miejsce. Przez rdzennych mieszkańców jest uznawane za święte ze względu na swoją długowieczność. Zbiory poprzedza rytuał o nazwie Begu. Na początku spożywa się danie z owoców masłosza, następnie składa ofiarę i dopiero wtedy można przystąpić do zrywania owoców z drzewa. Według tradycji tę pracę mogą wykonać jedynie kobiety.
 
W Europie shea znane jest od XVIII w. Z Afryki przywiózł je szkocki podróżnik Mungo Park. W pierwszej połowie XIX w. spopularyzowało się w całej Europie, a w XX w. masło shea było już popularne w branży kosmetycznej.
 




Brak komentarzy

greenasia_eu
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego